Prelucrari mecanice – frezare

În cazul frezării, mişcarea principală de aşchiere este executată de sculă, iar mişcarea de avans de piesa de prelucrat (in cazul CN tot de sculă).

Regimul de aşchiere la frezare este caracterizat de:

 1. adâncimea de aşchiere(t);
 2. avansul de aşchiere(s);
 3. viteza de aşchiere(v).

Adâncimea de aşchiere este stabilită în funcţie de mărimea adaosului de prelucrare şi numărul de treceri adoptat. La frezare se urmăreşte ca întregul adaos de prelucrare să fie înlăturat într-o singură trecere. Dacă condiţiile de precizie şi calitate a suprafeţei sunt ridicate, adaosul de prelucrare se îndepărtează în două faze: frezare de degroşare şi frezare de finisare.

Mişcarea principală de aşchiere se realizează cu viteza de aşchiere v. Mărimea vitezei de aşchiere se poate determina cu ajutorul unor relaţii experimentale sau se alege din normative în funcţie de:

 1.  schema de lucru adoptată;
 2.  natura şi materialul sculei;
 3.  materialul de prelucrat .

Ea se exprimă în [m/min].
Pe baza vitezei de aşchiere calculate, se determină turaţia la arborele principal al maşinii cu relaţia:
unde:
v-viteza de aşchiere;
D-diametrul sculei aşchietoare.
Mişcarea de avans(s) presupune o deplasare între sculă şi piesă.
Viteza de avans se determină din relaţia :
unde:
s-avansul de lucru;
z-numărul de dinţi;
sd-avansul pe dinte;
w-viteza de aşchiere.
Este preferabil să se lucreze cu avansuri cât mai mari, deoarece în acest fel se asigură o productivitate ridicată. Avansul pe dinte ales se verifică funcţie de re-zistenţa mecanismului de avans al maşinii de frezat şi funcţie de rigiditatea dor-nului port-freză.
Avansul pe dinte (sd), ca dimensiune a secţiunii transversale a stratului de aşchiere, este distanţa dintre două suprafeţe de aşchiere consecutive, generate de doi dinţi alăturaţi, măsurată în direcţia avansului de frezare.

Tipuri de aschii

aschii metalIn urma prelucrarilor mecanice prin aschiere: gaurire, filetare, strunjire, alezare, frezare, etc, adaosul de prelucrare se indeparteaza prin interactiunea dintre material si scula proces ce are ca rezultat formarea de aschii.
Forma aşchiilor rezultate la prelucrare prin aschiere depinde de natura  materialului de prelucrat, de forma geometrică a sculei si de regimul de aşchiere.
După forma lor, aschiile pot fi:
- de rupere care se prezintă sub formă de părţi izolate, rupte unele de altele. Aceste aşchii se obtin, la prelucrarea materialelor fragile, ca: fonta, bronzul
- de forfecare sau de fragmentare care se prezintă sub forma unor elemente unite între ele, avînd o suprafaţă zimţată pe partea concavă a aşchiei. Aceste aşchii se obţin la prelucrarea metalelor dure şi semidure;
- continue sau de curgere care se prezintă sub forma unor panglici continue netede. Aceste aschii se obţin la prelucrarea otelurilor moi, a alamelor .

Guhring Romania

Guhring Romania este o firma multinationala ce are o fabrica in Sibiu unde produce burghie din carbura. Colaborarea cu Guhring Romania are avantaje si dezavantaje:

Dezavantaje:

- Pretul burghielor facute in Sibiu este mai mare in Romania decat in SUA. Poti cumpara de pe website burghie ce au traversat oceanul Atlantic pentru a se intoarce in tara de fabricatie, la un pret mai mic decat pretul cu discount  oferit de Guhring firmelor romanesti. Cand vom ajunge din urma economia americana sau germana in aceste condiitii?

- Burghiele cu defecte sunt vandute pe piata romaneasca. La fel cum se intampla in orice fabrica si la Guhring Sibiu apar scule cu caracteristici necorespunzatoare. Acestea sunt vandute intamplator sau nu tot in Romania. Cand instalatia de acoperire se strica ( se intampla destul de frecvent) burghiele cu acoperirea necorespunzatoare sunt trimise firmelor romanesti. Rapunsul la reclamatie a fost : ati lucrat cu partea laterala a burghiului !!

-Promotiile Guhring. Odata pe an Guhring scapa de gunoaie. Ascute sculele folosite pentru teste, sculele refuzate, le acopera si le vinde ca scule noi. Ca sunt mai scurte, ca au diametrul mai mic nu conteaza, au un discount de 50% din pretul de catalog. In functie de consumul de scule al clientilor discountul obisnuit este intre 30 si 80 %. Deci acesta promotie se adreseaza doar clientilor cu un consum mai mic de scule. Pe cei mici ne permitem sa-i pacalim!

-Familia. Guhring nu e un nume italian dar modul de lucru este cu siguranta. Cine raspunde la numele de Tuende Santa: asistenta personala a directorului general, seful calitatii, si un membru al serviciului tehnic. Nimic rau daca nu s-ar intampla un fenomen ciudat: acesti oameni nu gresesc niciodata si la 19 ani iti poti permite sa le explici inginerilor romani cu experienta ce au de facut si unde gresesc. Celelalte nume de familie au aceeasi rezonanta, iar romanii sunt mintiti la inceput dupa care sunt exploatati pana pleaca.

Avantaje:

-Atentii. Daca cumperi consistent de la ei unul din angajatii tai va primi un pix, o sapca, un carnetel, sau o invitatie la Sibiu care de obicei nu se materializeaza. Promisiunile au un efect mai puternic decat faptele in sine.

-Cursuri. Incearca sa faca pe desteptii prezentand notiuni teoretice care se predau in liceu, dar copii de doi ani stapanesc mult mai bine limba romana asa ca te vor bine dispune cu exprimarea lor comica. Vei primi un pix si un caiet!

-Reascutiri de test. Ofera reascutiri de test gratuite. Faceti-le pe plac si acceptati acesta tehnica de vanzari aparuta acum 40 ani, dar dupa spuneti-le doar multumesc. Nici ei nu ne spun ca suntem romani si de aceea ne trateaza astfel.

Gaurire adanca

Gaurirea adanca cu burghie spirale sau gundrill aduce in atentia inginerilor tehnologi o serie de probleme cum ar fi: supra incalzirea sculei, devierea gaurii, dimensiuni si calitate incontrolabila, uzura flancurilor, inecarea canalelor de evacuare si ruperea burghiului sculei. O alta deficienta este viteza de prelucrare.

Pentru inlaturarea acestor neajunsuri se folsesc scule specializate cu varful din carbura si masini specializate penteu gaurire adanca.

Gaurirea

Gaurirea este operatia tehnologica de prelucrare prin aschiere care are ca scop obtinerea unor gauri (alezaje) in material plin, prelucrarea putand fi executata pe masini de gaurit, masini de frezat sau strunguri. Dupa burghiere gaurile mai pot fi prelucrate prin: tesire, largire, alezare, adancire sau filetare.
 
 
Miscarile executate in vederea burghierii sunt :
- miscarea principala de aschiere n [rot/min], care este miscarea de rotatie a
sculei (transmisa de la motor prin cutia de viteze, arborele principal la scula)
- miscarea de avans axial s [mm/rot] a sculei se poate executa automat de la
motor prin cutia de avansuri, arborele principal sau manual de la maneta care
actioneaza o roata dintata ce angreneaza cu o cremaliera realizata pe arborele
principal.
Inainte de inceperea gauririi trebuie sa se tina seama de o serie de recomandari. Astfel, centrul gaurii ce urmeaza a fi prelucrata trebuie marcat cu un punctator mare. Atat burghiul cat si piesa se vor fixa in dispozitivele indicate anterior. O alta problema principala care se pune la operaia de gaurire este alegerea unui regim de aschiere optim, adica determinarea unei combinatii intre turatia axului principal si avans care sa asigure o productivitate maxima si o calitate superioara a prelucrarii. Turatia sculei determina viteza de aschiere, aceasta viteza reprezentand spaÑiul parcurs de punctele exterioare ale muchiei aschietoare a burghiului in unitatea de timp [m/min].

Adaosul de prelucrare

Adaosuri de prelucrare.

Marimea adaosurilor de prelucrare prevazute pe suprafetele semifabricatelor ce urmeaza a se prelucra prin aschiere nu este intamplatoare. Daca adaosul de prelucrare este prea mic se poate întâmpla ca neregularitatile, oxizii si crustele dure existente pe suprafata semifabricatului sa nu se înlature prin trecerea sculei aschietoare. Dimpotriva, daca adaosul de prelucrare este prea mare, atunci se consuma in plus energie, timp si scule aschietoare.
Ca regula generala, adaosul de prelucrare trebuie sa aiba o asemenea marime încât sa cuprinda:
-neregularitatile suprafetei care urmeaza a se prelucra;
-stratul de material degradat la prelucrarea precedenta (ecruisat, ars, decarburat)
-abaterile de la pozitia reciproca a suprafetelor (necoaxialitati, neperpendicularitati), rezultate din imprecizia de fabricatie a semifabricatului in dispozitivul masinii-unelte.
Tinand seama de faptul ca, de obicei, o suprafata necesita mai multe operatii succesive de prelucrare, adaosurile de prelucrare pot fi:
-totale, reprezentând stratul de material necesar pentru efectuarea tuturor operatiilor de prelucrare mecanica pe suprafata semifabricatului
pana la obtinerea piesei finite;
-intermediare, reprezentând stratul de material ce se indeparteaza la o singura operatie.
Dupa modul de dispunere, adaosurile de prelucrare pot fi:
-simetrice, fiind prevazute pe suprafetele exterioare si interioare de rotatie. Ele sunt raportate la diametrul suprafetei;
-asimetrice, fiind prevazute numai pe una din suprafete sau având valori diferite pe suprafete opuse;
Marimea adaosurilor de prelucrare prevazute pe suprafetele semifabricatelor turnate sau forjate este indicata in standarde. Pe baza adaosurilor de prelucrare se stabilesc dimensiunile pe care trebuie sa le aiba semifabricatul dupa fiecare operatie.

Aschierea metalelor

Aschierea metalelor este procedeul de prelucrare a metalelor care consta in desprinderea de pe suprafata pieselor brute a unui surplus de matrial cu ajutorul unei scule aschietoare pentru ase realiza forma , dimensiunile si calitatea ceruta suprafetelor.
Piesele brute care vor fi supse prelucrarii prin aschiere se numesc semifabricate , iar cantitatea de material care trebuie sa fie înlaturata de pe suprafata lor pentru a se obtine piesa finala constituie adaosul de prelucrarare . Adaosul de prelucrare este înlaturat de scula sub forma de aschii.
Prin urmare prelucrarea metalelor prin aschiere consta in desprinderea adaosului de prelucrare de pe suprafata semifabricatelor , sub forma de aschii , cu ajutorul unei scule aschietoare.
Pentru realizarea corecta a pieselor este necesar ca dimensiunile semifabricatului sa asigure un adaos de prelucrare suficient de mare pentru prelucrarile care urmeaza a fi efectuate . Marimea adaosului de prelucrare este determinata de procedeul de obtinere a semifabricatului cat si de precizia prelucrarii prin aschiere , care asigura realizarea piesei finite .

Filetare prin aschiere

Prelucrarile prin aschiere ocupa un loc important in industria constructiilor de masini. Majoritatea pieselor componente ale masinilor si aparatelor pentru care se cere o precizie mare si calitate superioara a suprafetelor sunt obtinute prin prelucrare mecanica.
Metodele de prelucrare prin aschiere a filetelor sunt determinate in principal de precizia dimensionala a filetului sau de productivitatea dorita a se obtine la prelucrare.
In principal, metodele de prelucrare prin aschiere a filetelor sunt determinate de tipul masinii unelte pe care se face prelucrarea. Se cunosc metode de filetare prin strunjire, frezare, rectificare. Metodele de filetare pe strung sunt caracterizate prin sculele aschietoare folosite la executarea filetului. Aceste scule sunt: filiere (pentru filetarea arborilor), tarozii (pentru filetarea alezajelor) si cutitele (pentru filetarea arborilor si alezajelor).
Metodele de filetare cu filiera sau cu tarodul sunt folosite pe scara larga
deoarece sculele utilizate sunt simple si ieftine, iar exploatarea mai usoara, insa sunt putin precise. Metodele de filetare cu cutite sunt mai productive si mai precise, insa ceva mai costisitoare.
Metodele de executare a filetului prin frezare sunt de multe ori preferate filetarii
pe strung sau pe alte masini, datorita productivitatii ridicate, dar precizia filetului realizat este mai redusa decat aceea a filetului executat pe strung.
Metodele de filetare prin rectificare sunt foarte precise, costisitoare si foarte
putin productive.

Oferta noastra

Efectuam prelucrari mecanice prin aschiere : strunjire, frezare, alezare, gaurire filetare dupa documentatia sau modelul beneficiarului. Executam si repere unicat conform desen tehnic sau model.

Avem scule şi accesorii de cea mai bună calitate, pentru prelucrări prin aşchiere: debitare, frezare, strunjire, alezare, găurire, filetare, de la producători de anvergură mondială. Pentru noi calitatea este o preocupare permanenta, iar sastisfacerea cerintelor si asteptarilor clientilor este obiectivul nostru principal.

Oferim:

 • Produse ce satisfac cerintele clientului
 • Executia produselor la timp
 • Raport bun calitate pret
 • Diversitate produse
 • Personali calificat
 • Flexibilitate in onorarea comenzilor

Proiectarea proceselor tehnologice de prelucrare mecanica

Proiectarea sau selectarea proceselor tehnologice de prelucrare mecanică prin aschiere se realizează în anumite etape interdependente, în care se selectează procedeele de prelucrare, masinile-unelte, sculele si dispozitivele, parametrii operaționali ai fiecărei operații de prelucrare prin aschiere. Obiectivul urmărit prin proiectarea procesului tehnologic de prelucrare mecanică constă în obținerea în unitatea de producție a pieselor de calitate conformă cu condițiile tehnice impuse,la un cost de producție minim, prin combinarea ordinii cronologice a operațiilor si utilizarea forței de muncă, a parcului de masini-unelte existente si de scule determinate. Există mai multe metode ce pot fi aplicate în acest scop.

Metoda generală de elaborare manuală se bazează pe analiza desenului de execuție al piesei si a caietului de sarcini de producție, urmând alegerea semifabricatului, stabilirea traseului tehnologice si a structurii operațiilor de prelucrare, selectarea masinilor si a echipamentelor tehnologice (scule, dispozitive, verificatoare) pentru fiecare operație, concepția proceselor tehnologice de control asociate procesului de prelucrare mecanica prin aschiere. Pentru operațiile tehnologice de prelucrare se precizează regimurile de aschiere si timpii de prelucrare. Se elaborează programele de comandă numerică a masinilor-unelte. Se întocmeste documentația tehnologică de lansare si urmărire a execuției piesei.